GDJE TO PAPA U RIMU JEDE GELATO?
Krećemo in medias res, bez recepture za gelato i razlikovanja gelata od sladoleda. Ovo nije još jedan u nizu vodiča koji će vam otkriti NAJBOLJE GELATERIJE U RIMU jer je to po nama i nemoguće s obzirom na različite preferencije nas ljudi. Gelaterije u Rimu, s druge strane, mogu se podijeliti u 3 kategorije. Prva – gelaterije u kojima se osjećate kao da ne naručujete gelato, već predjelo u trattoriji. Druga – gelaterije koje će vam preporučiti lokalci i u kojima nema okusa poput „gelato caprese s pestom i sicilijanskim rajčicama“ već selekcija od 10 klasičnih okusa u kojima nema pretjeranog biranja, ali su zato svi okusi puko savršenstvo i zadnja, treća kategorija – kultne rimske gelaterije.
One koje se svakako ne bi smjele nalaziti ni u jednoj od ove tri kategorije i u koje nema potrebe da ulazite su gelaterije koje vam u svojim vitrinama nude pretjerano velike „planine“ gelata u neprirodnoj, često i fluorescentnoj boji, a gdje već naoko vidite kristale leda ili nakupine šećera. Sada kada znate gdje nikako ne ići, vrijeme je da predstavimo po jednu gelateriju iz svake kategorije.
FATAMORGANA GELATO – Maria Agnese Spagnuolo
S obzirom na okuse, osnivačicu ovog branda i franšize gelaterija mogli bismo nazvati cheficom u pravom smislu te riječi. Maria Agnese Spagnuolo u kornetu ili čašici donosi vam – jelo ili piće i to 100% organic. Pecorino cheese gelato ili onaj od ricote ili pak kozjeg mlijeka, gelato od lišća smokve ili lavande i šafrana, onaj od maslinovog ulja sa Sicilije ili kentucky duhana, bundeve, češnjaka ili pak peršina, viskija, prosecca … mogli bismo ovako do sutra. Shvatili ste poantu. Okuse gelata za koje niste ni mogli pomisliti da su mogući – pronaći ćete na adresi Via Roma Libera, 11.
CIAMPINI
Nije organski. Okusi su bazični. Nije pretjerano trendy. Nije čak ni fotografičan, ali – boli glava koliko je dobar. Kremast, punog okusa, kunemo se da ima čak i miris. Naša ultimativna kombinacija ovdje je marron glacés (kombinacija pečenih orašastih plodova) s cioccolato fondente (tamna čokolada). Dok smo živi, vraćat ćemo se ovdje!
GIOLITTI
Da, znamo da nema niti jednog vodiča, putopisa, knjige, web stranice ili osobe koja je bila u Rimu i jela gelato, a da vam nije spomenula Giolitti. Nećemo ulaziti u okuse i naše preferencije, iako bismo ovdje imali par tehničkih zamjerki. Giolitti je kult. Giolitti je prava rimska klasika. Giolitti je legenda i o Giolittiju kruže legende. Pa, prva je svakako da u njoj gelato jede čak i papa, a da je papa Ivan Pavao II obožavao njihov desert od kestena marron glacé. Sjećate se kultne scene u kojoj Audrey Hepburn gušta u svom gelatu na Španjolskim stubama, a pridružuje joj se Gregory Peck i obećava joj nezaboravan dan u Rimu – uopće nećemo napisati od kud je gelato iz te scene jer je preočito. U Giolittiju ćete okusiti – povijest.