Prati nas
VRH

MODERNA UMJETNOST DUBLINA

Iako je možda najpoznatiji kao grad u koji kada dođete, doslovno zakoračite u povijest, Dublin je irski epicentar suvremene umjetnosti. U Dublinu se suvremena umjetnost itekako potiče pa je skrb o mladim umjetnicima u većini slučajeva institucijalizirana. Pred njima je pregršt mogućnosti. Česte samostalne izložbe, mnoštvo malih art galerija , ozbiljniji muzeji pa sve do kultne IMMA-e (Irish Museum of Modern Art). Mi smo za vas sastavili popis onih koje nikako ne smijete zaobići.

Kerlin Gallery

Osnovana 1998.g., brzo je stekla reputaciju jedne od vodećih irskih galerija suvremene umjetnosti. Prostor u kojem je smještena, arhitekta Johna Pawsona, nalazi se u srcu Dublina u blizini ulice Grafton. Neke od istaknutijih postava bile su retrospektiva Andyja Warhola, brojne samostalne izložbe Seana Scullyja te postava skulptura i fotografija irske umjetnice Dorothy Cross koja tematski istražuje sponu između ljudi i prirode. S rastućim popisom važnih umjetnika, galerija Kerlin ključna je za suvremenu umjetničku scenu Irske.

 

The Molesworth Gallery

Mala, ali moćna – umjetnička galerija u blizini Leinster House (doma irskog parlamenta). Prostirući se na dva kata u georgijanskoj gradskoj palači, ova moderna galerija ima bogat i raznolik izložbeni program, ugošćujući u prosjeku osam samostalnih i dvije skupne izložbe godišnje. Osnovana 1999.g., galerija okuplja oko 20 nadolazećih, kao i već etabliranih irskih umjetnika, uključujući nagrađivane slikare Catherine Barron i Shanea Berkeryja. Na prvom katu obično se izmjenjuju slike, skulpture i grafike iz njihove eminentne zbirke i zaista ih vrijedi pogledati.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Molesworth Gallery (@molesworthgallery)

Dublin City Gallery The Hugh Lane

Nazvana po eminentnom irskom kolekcionaru umjetnina, gradska galerija The Hugh Lane osnovana je 1998. i nastavlja Laneovo nasljeđe slavljenja irske umjetnosti. Nalazi se u kući Charlemont na trgu Parnell, a njena jedinstvena arhitektura kontrast je okolnoj georgijanskoj. Važan aspekt galerije Laneova je ostavština irskog umjetnika Seana Scullyja i rekonstrukcija ateljea kultnog Francisa Bacona, kao i Baconova arhiva knjiga, rezanog platna, materijala i zbirke fotografija.

Irish Museum of Modern Art – IMMA

Muzej moderne umjetnosti (IMMA) nalazi se u obnovljenoj bolnici iz 17. stoljeća. Bolnica je obnovljena 1984.g. i službeno otvorena kao irski muzej moderne umjetnosti u svibnju 1991. IMMA je domaćin širokog spektra izložbi koje se redovito mijenjaju, od slavnih irskih dizajnera poput Eileen Gray do međunarodnih umjetnika poput Philippea Parrena. Novije izložbe uključuju Second Sight, kolekciju od 550 fotografija koje je tijekom posljednjih 20 godina izradio dr. David Kronn, a koje su bile dar IMMA-i. Slično kao i sam Dublin, IMMA je kulturna fuzija; s jedne strane slaveći prošla umjetnička dostignuća, a s druge pomičući granice promicanjem vrhunske suvremene umjetnosti.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli IMMA (@immaireland)

Post a Comment

You don't have permission to register